Magas Tátra Csúcsai | A Magas-Tátra Csúcsai A Mátraszentistváni Síparkból Nézve - Youtube

September 6, 2022

fotó: Bagyinszki János Szlovákia és Lengyelország határán fekszik a Kárpátok vonulatának legmagasabb és leglátványosabb része, a Magas-Tátra. A Poprádi-medencéből előhegységek nélkül hirtelen felszökő hegység 2300-2600 méteres csúcsai még nagyobb magasságokat sejtetnek. A fenyvesek, majd a törpefenyvesek öleléséből kitörő vad sziklaormok a csorbákkal, a köztük lévő U alakú völgyek, oldalvágások, mély benyomást tesznek a látogatóra. A Magas-Tátra páratlansága kicsiny területének is köszönhető, hiszen főgerincének hossza mindössze 26, 5 km, és a két határhágó légvonalban mért távolsága is csupán 17 km. E kis terület azonban magában hordozza a magashegységek szinte minden jellegzetességét. A Magas-Tátrát az 1974 m magas Lailove-hágó választja el nyugati szomszédjától a Liptói havasoktól, keleten pedig a 1835 m magas Kope-hágónál csatlakozik a rá merőleges fõgerincű Bélai-Tátrához. A Magas-Tátra legmagasabb csúcsait a Poprádi-medence felé előugró mellékgerinceken találjuk, így a 2655 m magas Gerlahfalvi-csúcsot is, amely nem csak a Tátra, de a Kárpátok legmagasabb csúcsa is.

  1. Magas-Tátra: Három csúcs egy nap alatt
  2. Magas-Tátra
  3. Magas Tátra csúcsai - Balázs Attila - indafoto.hu
  4. Magas-tátra havas csúcsai - Időkép Képtár
  5. A Magas-Tátra természeti látnivalója - a Tarpataki-vízesések - Messzi tájak Tátra | Utazom.com utazási iroda
  6. Magyarországról is lenyűgöző volt a Magas Tátra
  7. A tátrai hegyek varázslatában - Körkép.sk

Jobbról, az erdő aljától virágos rét futott az úhoz, balra a hegyek között falucska fehér templomtornya ragyogott. Napsütés, motorok, kormányokra csavart hálózsákok és sátrak, szélben röpködő copfok és lófarkak. Mintha akkor nyí­lt volna ki a szemem a világ egyik leggyönyörűbb dolgára. Mintha egészen addig ködben éltem volna. Nem tudom, azon a buszon akkor hány motoros született, de egy biztosan. Tulajdonképpen mindenkinek azzá kellett volna válnia, aki látta azt, amit én láttam. Tehát az odaú… Hatvantól már csodaszép a táj, a Cserhát és a Mátra lejtői már felkészí­tik az embert az élményekre. Cikkünk í­rásakor még javában folyt az úépí­tés a 71-es úon, talán 2017-re be is fejeződnek a munkálatok, és villámgyorsan elérhető lesz a somoskőújfalui határ. Időutazással érnek fel a hegyek között megbúvó falvak, ahol még működnek a lármafák (utcai hangosbemondók hí­rekkel, zenével) is Vármániásoknak rögtön itt az első csemege, a határ túloldaláról megközelí­thető Somosi vár, a bazaltorgona-mániákusoknak pedig a mellette található geológiai képződmények.

Magyarország nagy részén ma derült, száraz időnek örülhettünk, amelynek köszönhetően a látótávolság is megnövekedett. Salgótarján és a Magas-Tátra között légvonalban körülbelül 120 kilométernyi a távolság, péntek reggel a magyar város közeléből nézve mégis kristálytisztán kirajzolódtak a havas hegycsúcsok. A Magas-Tátra Szlovákia és Lengyelország határán húzódik, ez a Kárpátok legmagasabb hegyvonulata. Magyarországon a megfelelő időjárási körülmények között általában az Északi-középhegység, a Pilis vagy a Budai-hegység egyes magasabb pontjairól vehetők észre a csúcsai. Így látszódott a Magas-Tátra Az MTI fotósa, Komka Péter gyönyörű felvételeket készített a látványos panorámáról. Nézd meg te is a képeit, nem érdemes kihagyni!

A csaknem érintetlen őserdőben több érdekes túrát végezhetünk. A turistákat nagyon vonzza a főgerinc Chopok -Ördöglakodalma-hágó szakasza, mivel e gerincszakaszról gyönyörű kilátás nyílik az Alacsony-Tátra északi és déli völgyeibe. 1987-ben 81 095 hektár területen nemzeti parkká nyilvánították, ez az Alacsony-Tátra Nemzeti Park (NAPANT). Legmagasabb csúcsai [ szerkesztés] Gyömbér ( Ďumbier, 2043 m) Štiavnica (2025 m) Chopok (2024 m) Déres ( Dereše, 2004 m) Skalka (1980 m) Chabenyec ( Chabenec, 1955 m) Király-hegy (Kráľova hoľa, 1948 m) Krupova hoľá (1927 m) Poľana (1889 m) Kis-Gápel ( Malý Gapel, 1807 m) Gyömbér Chopok Király-hegy Štiavnica-völgy Főbb települések [ szerkesztés] Besztercebánya Breznóbánya Garamfő Liptószentmiklós Rózsahegy Irodalom [ szerkesztés] Ján Lacika: Hátizsákkal Szlovákián át: Alacsony-Tátra, DAMAJA, 2005. További információk [ szerkesztés] Alacsony-Tátra ismertető Alacsony-Tátra Képesblog [ halott link]

  1. El-sorsolás: továbbjutás esetén a Debrecen az AS Romával találkozhat | Fociclub
  2. Alacsony-tátra
  3. Magyarországról is látszódnak a Magas-Tátra havas csúcsai - Lenyűgöző fotók készültek - Terasz | Femina
  4. Gerinccsatorna szükület lelki okaidi
  5. A hegységről | www.magas-tatra.hu
  6. Cat bakancs férfi
  7. KomPhone webshop - Használt termékek, Notebookok, Lenovo Legion Y720 Gamer - FHD i7 7700HQ 16GB RAM 500GB NVMe SSD 1TB HDD GTX 1060 6GB - használt
  8. Magas-tátra havas csúcsai - Időkép Képtár
  9. Tépett bob frizura kids
  10. MySQL.NET - Hatvany Csaba - Google Könyvek
  11. Magyarországról is lenyűgöző volt a Magas Tátra

A Magas-Tátra vad csúcsai és zúgó fenyvesei nagyon vonzó célpontot jelentenek a hazai természetszeretők számára. A Csorba-tó és a Rysy, azaz a Tengerszem-csúcs mellett az leghíresebb látnivaló kétségtelenül az Ótátrafüred(Stary Smokovec) felett található Tarpataki-vízesések. A Csontváry Kosztka Tivadar által is megörökített vízesések gyönyörű látványt kínálnak az erre túrázók számára. A hatalmas vízesésekhez akár a békebeli villáival és csodás kilátásával egyedi hangulatot árasztó Ótátrafüredről is felsétálhatunk, a kényelmesebbek azonban igénybe vehetik a tarajkai sikló szolgáltatását - innen egy nagyon könnyed sétával, a Bilikova chata menedékház mellett elhaladva érjük el a vízeséseket. Ha már megcsodáltuk a 20 méter magasból alázúduló víztömeg hangos robaját megállhatunk pihenni a Rainer-kunyhó előtti réten vagy tovább sétálhatunk az Óriás-vízesés vagy a Zamkovszky-menedékház felé. Ha a Téry házhoz túrázunk fel, akkor visszafelé jövet érdemes a vízesések völgyét útba ejteni.

Magas-Tátra: Három csúcs egy nap alatt

  1. Szent miklós legendája mese 1
  2. Luis enrique lánya
  3. Kapros túrós pite élesztő nélkül
  4. Erős szerelmi kötés otthon
  5. Őszi háttérképek laptopra
  6. Catan telepesei junior
  7. Biciklis fejvédő gyerek mesek
  8. Spinning bicikli eladó
  9. Most handsome man 2017
  10. Apró sütemények linzerek
gki-d-kategória