Relatív Páratartalom Kiszámítása / Relatív Páratartalom És Abszolút Páratartalom: Jellemzők Méréséhez És Meghatározásához

September 3, 2022

Cikkünkben a harmatpont (angolul dew point) fogalmát és az általa előidézett fizikai jelenségeket járjuk körül különös tekintettel a nyomás alatti levegővel, sűrített levegővel működő pneumatikus rendszerek, ipari folyamatok szempontjából. A levegő magas nedvességtartalma miatti páralecsapódás technikai problémák sorát veti fel. Minden olyan ipari területen fontos a mérése, ahol sűrített levegős, pneumatikus rendszerekkel dolgoznak. Ez nem kis szám, hiszen az ipari területek kb. 90 százalékában valamilyen formában ezek megtalálhatók. Ha megértjük a harmatpont fizikai törvényszerűségét, akkor azt is látni fogjuk, milyen feltételekkel és milyen gyorsan változik az értéke és miért létfontosságú ezt mérni és felügyelni a sűrített levegős rendszerek biztonságos és gazdaságos működtetésekor. De kezdjük az elején: Mi az a harmatpont? A harmatpont az a hőmérsékleti érték, ahol adott nedvességtartalom mellett, a levegő páratartalomra telítetté válik. Ha a harmatpontot eléri, illetve ez alá csökken a levegő hőmérséklete, akkor az addig láthatatlan, légnemű vízpára kondenzálódik, folyadék lesz ismét.

Párásítás Kalkulátor - Párásítás

relative paratartalom kiszámítása

Realatív páratartalom, hűtés, párásítás

A hűtőbordákra rakódó jegesedés is a levegőből kiváló harmat hatására jön létre, mivel azok jóval hidegebbek, így megteremtik a harmatpont, a jegesedési pont feltételeit. Milyen tényezők befolyásolják a harmatponti hőmérsékletet? A harmatponti hőmérsékletet befolyásolja a levegő relatív páratartalma és a levegő hőmérséklete. Mivel a hideg levegőben kevesebb nedvességtartalom képes megmaradni, a pára kicsapódik. Általában minél hidegebb a levegő, annál szárazabb. Érdekességképpen megjegyezhető, hogy Földünk leghidegebb részei az Antarktiszon egyben a legszárazabbak is, az egész egy speciális sivatagnak is tekinthető. A trópusi esőerdők extrém magas páratartalma pedig csak a folyamatosan és egyenletesen magas hőmérsékletnek is köszönhető, de ezt csak szemléltetésképpen mondtuk el. Mi történik, ha a harmatponti hőmérséklet alá csökken egy közeg hőmérséklete? A harmatponti hőmérsékletet elérve a levegő már nem képes több vízpárát felvenni. Ha tovább csökken a hőmérséklet, akkor ami eddig a levegőben volt, az a víztartalom is elkezd kicsapódni.

A sűrített levegő, mint összenyomható közeg, lehetővé teszi az energia tárolását és igény szerinti felhasználását. Ahol pneumatikus rendszerek működnek, ott a munkalevegő páratartalmát, a környezet hőmérsékletét folyamatosan mérni kell és ha szükséges, akkor megtenni azokat az intézkedéseket, amellyel a rendszer zavartalan működése fenntartható. Erre külön léteznek harmatpontmérő berendezések. Mi történik a harmatponttal egy nyomás alatti rendszerben? A harmatpont nyomás alatti levegős rendszerekben drámaian másképp működik, mint mondjuk szabad levegőn. Itt nem a meteorológia makroszintű szabályai működnek, hanem a nyomás alatt tartott levegő fizikai törvényei. Minél magasabb a nyomás, annál magasabb a harmatpont is. Minél magasabb nyomáson van tehát a levegő, annál könnyebben kondenzálódik annak nedvességtartalma. Egységnyi levegő víztartalma ugyanannyi marad, hiába sűrítjük össze a harmadára mondjuk. Ezt azt jelenti, hogy egységnyi térfogatú levegőben relatíve háromszoros lesz a relatív páratartalom.

  • Akác csemete ujfehértó - a fehér akác (robinia pseudoacacia) nagyon jól alkalmazkodott a
  • Safety car győr
  • Legerősebb kétoldalú ragasztó
  1. Radiátor áramlás beállítás outlook
  2. Kétrészes alkalmi ruha
  3. Army számítás 7 osztály 4
  4. Murr elektronik cad
  5. Wc duguláselhárítás tippek za
  6. Ráckeve angyali sziget
  7. Kék fehér kék zászló
  8. Rush hour junior
  9. Michelle wild filmek
  10. Orvosi papírok ügyfélkapu
  11. Új vw caddy ár ar correios
  12. Négy évszak fa sablon 18
  13. Boldog gábor napot
  14. Elmű émász mvm next
  15. Mol bubi árak live
  16. Bau star 98 kft tököl dan
  17. H&m műbőr dzseki dzsen
  18. Vans táska galaxy s4
  19. Fiatalok otthonteremtési támogatása
vicces-bögre-feliratok